Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Intervju i SVT glädjebeskedet trots cancer

Källa: SVT

Angela De Cabo vill smärtlindra med medicinsk cannabis
Angela De Cabo vill smärtlindra med medicinsk cannabis Foto: SVT

Glädjebeskedet för dödssjuka Angela – hon får cannabis på recept

UPPDATERAD 18 JULI 2019
PUBLICERAD 18 JULI 2019

Angela de Cabo har svåra smärtor på grund av obotlig skelettcancer och har bett sjukvården inom Västra Götalandsregionen att få medicinsk cannabis utskrivet.
Hon har alltid fått nej – tills nu.
– Jag är så lycklig, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Ligga, stå eller röra sig. Allt har gjort ont för Angela de Cabo.

– Från att vara sängliggande på grund av smärta, och att inte vilja leva så tycker jag att det har varit en enorm lättnad på väldigt kort tid, sa hon till SVT Nyheter i början av maj i år efter att hon hade provat medicinsk cannabis.

Hon har bett sjukvården om att få det som hjälper henne bäst – medicinsk cannabis – men alltid fått nej från sjukvården inom Västra Götalandsregionen.

Fick sprej i Malmö

Hon har hittat lindring för sina symtom i Malmö där hon har fått Sativex utskriven på en smärtlindringsklinik. Sativex är en cannibissprej, som ofta skrivs ut till patienter som lider av svåra muskelkramper.

Andra patienter kan få Sativex utskriven, men då gör läkaren det på eget bevåg och det kallas för att läkaren skriver ut det ”off label”.

Det går att få andra cannbispreparat utskrivna, men då behövs en licens godkänd av Läkemedelsverket. För att få licensen godkänd måste man först ha provat all annan sorts smärtlindring.

”Blev helt chockad”

Det var i tisdags som hon ringde till sitt apotek för att ställa frågan: Hur har det gått med licensansökan hos Läkemedelsverket?

– Jag fick svaret att det hade gått igenom och att det var godkänt. Jag blev helt chockad och lycklig, säger hon.

Men ett problem kvartstår för Angela de Cabo. Det kommer ta drygt en månad för henne att få medicinerna eftersom Läkemedelsverket måste beställa in de produkter som hon ska ha. Köpa kaffe online eller te online för att fylla på i skafferiet.

– Men jag kan ha lite tålamod till, jag har väntat så länge, säger hon.

Måste söka om efter sex månader

Angela de Cabo har nu fått rätt till 30 gram Bedrocan i en månad, under en period på sex månader. Sedan måste hon ansöka om licensen igen.

– Jag vet inte vad som händer då, jag får ta en dag i taget, säger hon.

 

Till startsidan